Miljoenen Zweedse spaarders hebben blootstelling aan Bitcoin via een staatspensioenfonds

Bijna 5 miljoen Zweden hebben indirecte blootstelling aan Bitcoin Investor via de aandelen van staatspensioenfonds AP7.

Bijna 5 miljoen Zweedse spaarders hebben, grotendeels zonder dat ze het weten, indirecte blootstelling aan Bitcoin ( BTC ) via het standaard overheidsalternatief voor particuliere spaaropties op de particuliere pensioenmarkt van het land.

Volgens de lokale cryptosite Trijo News hebben ten minste twee bedrijven waarin het Zweedse staatspensioenfonds AP7 Såfa aandelen bezit, in Bitcoin geïnvesteerd

Ten eerste is 0,09% van alle aandelen in Tesla in handen van AP7 Såfa: de eerste staat bekend om zijn spraakmakende aankoop van 48.000 BTC ter waarde van in totaal ongeveer $ 3 miljard tegen de huidige prijzen. AP7 Såfa’s 5 miljoen klanten bezitten dus gezamenlijk ongeveer 43 BTC, ter waarde van ongeveer $ 2,7 miljoen. Berekend per spaarder, komt dit neer op slechts $ 0,59 in Bitcoin (940 satoshis of honderdste miljoen van 1 BTC) elk.

AP7 Såfa heeft ook iets meer dan 0,1% van alle aandelen in Square, waarvan de BTC-belangen iets bescheidener zijn dan die van Tesla. Berekend per AP7 Såfa-klant, meldt Trijo dat elk ongeveer $ 0,12 in BTC (190 satoshis) bezit via de aandelenbelangen van het fonds in Square.

Trijo merkt op dat beide berekeningen voor Tesla en Square bij benadering zijn en mogelijk een beetje verouderd zijn – maar ze geven een indicatie van de omslachtige en weinig bekende blootstelling van miljoenen Zweden aan de cryptocurrency

Zoals eerder gemeld, bevinden Noorse spaarders zich in een vergelijkbare situatie als hun Scandinavische buren. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het Noorse overheidspensioenfonds – ook bekend als het oliefonds en het grootste staatsinvesteringsfonds – bijna 600 BTC bezit via zijn beleggingen.

Kommentare sind deaktiviert.